STUDIE VOOR EEN TOREN AAN HET SPUI IN DEN HAAG

Een stedenbouwkundig plan van Rob Krier vormt de aanleiding tot de ontwikkeling van een torenachtig volume op de hoek Spui, Lamgroen. Op deze markante locatie, waar het brede grachtenprofiel van de Pletterijkade zich met een knik versmalt tot het Spui. De toren zal de beeindiging vormen van twee stedelijke assen.

De toren bestaat uit drie delen:

De Plint is gericht op de straat. Het volume volgt de rooilijn van het oorspronkelijke stadsblok. Hierin zijn in drie lagen winkels, horeca, kantoren en woningen ondergebracht. De woningen hebben voordeuren aan de straat.

Het middendeel richt zich op de buurt. Het rijst op uit de plint als een zelfstandig volume met appartementen. Het afgeschuinde gevelvlak begeleidt de knik Pletterijkade / Spui en Bierkade / Boomsluiterskade.

De Top is onderdeel van grootschalige elementen van de stad. Zij pakt weer de richting op van de historische orthonale structuur van den Haag. De luxe appartementen gaat een relatie aan met de hoogbouw in het centrum en rondom Hollandse Spoor.

 

opdrachtgever: Strabag Development BV

team: Laura Weeber, Allison Killing

meervoudige opdracht: 2004