ZILVERMEEUW HOOGVLIET

Het complex van vierentwintig eengezinswoningen en een blok met twintig appartementen ligt aan een mooie, brede parkstrook langs de singel in het park Meeuwenweide. De eengezinswoningen worden in 4 stroken haaks op de singel uitgewerkt. Aansluitend aan deze laagbouw ligt het appartementenblok van 5 verdiepingen op een parkeerlaag.

Voor de eengezinswoningen is consumentgericht bouwen het uitgangspunt.

Binnen de woning is een grote variatie aan plattegronden mogelijk. Onder het zaagtanddak ontstaan extra ruimtelijke mogelijkheden: een extra zolderverdieping, een dubbel hoog atelier of een speelhal met dakvenster.

Uitbreidingsmogelijkheid hebben de woningen aan de achterzijde, in één, twee of drie lagen hoog.

De parkeerstraatjes tussen de stroken zijn collectief eigendom van het blok. De bergingen en parkeerplaatsen waren in het oorpronkelijke verkavelingsplan aan de achtertuinen gekoppeld, zodat bewoners het huis vooral via de achterdeur zouden betreden. Wij hebben de bergingen en de parkeerplaatsen tegenover de voordeuren geplaatst, zodat ieder vanuit de woning uitzicht heeft op z’n eigen auto en berging en niet op de rommelige achterkant van de berging van de achterburen. De auto, de fiets en de kliko’s zijn nu -gekoppeld aan de voordeur- in een collectief straatje ondergebracht. De voordeur is zo echt de voornaamste toegang tot de woning, de tuin is zo echt een een verblijfsruimte geworden.

De appartementen in het hogere blok zijn zoveel mogelijk op het zuidwesten en op het park gericht. Het parkeren wordt onder het gebouw, op de begane grond opgelost. Hierdoor kan het het park rondom het gebouw doorlopen.

Iedere woning in de parkflat heeft een groot balkon aan de zonkant aan de Meeuwenweide. De plattegronden van het blok worden per verdieping gespiegeld. Hierdoor verspringen de balkon ten opzicht van elkaar Op deze manier ontstaat een dubbele hoogte boven de balkons, waardoor meer licht in de woningen kan binnendringen.

 

opdrachtgever: Estrade

team: Laura Weeber , Pia Kronberger, 

constructeur: Pieters Bouwtechniek Delft

oplevering: 2008

foto's: © Jeroen Musch