HELLO STRANGER!

Voorstel kunstobject Bogaardplein Rijswijk. Het plein met al zijn verschillende schalen en soorten architectuur en met zijn open bebouwing vraagt om een stevig middelpunt: een landmark met een (letterlijk) ruimtelijke aantrekkende kracht en een sprekende vorm. Wij willen dat het kunstwerk deze alledaagse winkelomgeving bevraagt en dat het tegelijkertijd een verbindende factor is.

Deze observatie is aanleiding om te kiezen voor een -in ons oeuvre- atypische beeldentaal.

Ons voorstel voor een kunstwerk voor het Bogaardplein is een autonome sculptuur van een reusachtig, lekkend ruimtevaartpak.

In het spiegelende vizier van de ruimtehelm ziet de toeschouwer zichzelf in een sterk vervormd landschap staan. Staat hij midden in Rijswijk oog in oog met een rijzige reiziger uit de toekomst? Uit het verleden? Wat ziet deze ruimtevaarder door haar/zijn vizier? Hoe beziet zij/hij dit sub-urbane consumentenparadijs? Vormt zij/hij een bedreiging? Of Is zij/hij in gevaar? De houding van deze bezoeker drukt vooral vervreemding uit. Misschien is het pak wel leeg en is er eigenlijk helemaal geen sprake meer van een ontmoeting.

Op willekeurige plekken lekt het ruimtevaartpak water dat op onverwachte momenten in stralen op het plaveisel klettert.

Het water maakt het kunstwerk dynamisch en levendig. Kinderen worden als vanzelf aangetrokken tot het spetterende water. Bezoekers zullen automatisch hier omheen, op banken van de boomeilanden gaan zitten.

Het object wordt ca. 6 meter hoog. De oppervlaktebehandeling van het ruimtepak zal een licht abstract effect sorteren, dus geen letterlijke stofuitdrukking. De kleur zilver/aluminiumkleurig. Materiaal is nader te bepalen: brons, gegoten aluminium of 3D geprint kunststof of staal.

Het vizier van de helm is bolvormig spiegelglas.

Voor de fonteinfunctie van het kunstwerk kan wellicht gebruik gemaakt worden van het aansluitpunt en afvoer van de bestaande, oude fontein van het Bogaardplein. Rondom het object komen drainagetegels, waaronder het water wordt teruggeleid naar de pomp. De exacte positie wordt in overleg met de opdrachtgever en landschapsontwerpers nader bepaald.

 

prijsvraag: Gemeente Rijswijk

team: Laura Weeber en Milou van Ham

mei 2018