ERFGOED

Dit plan is een studie naar de mogelijkheid om overtollige boerenerven te hergebruiken om zo bewoners uit Randstad, naar Zeeland te lokken. Hier wordt wonen in de natuur gecombineerd met een mooie balans tussen privacy en gemeenschappelijkheid.

Door voort te borduren op het open en informele karakter van het boerenerf wordt een nieuwe agglomeratie op natuurlijke wijze geïntegreerd in het landschap. De nieuwe woningen op het bevind zich een informeel collectief erf voor parkeren, spelen, huis- en  boerderijdieren. De patio's in de woningen voorzien in de behoefte aan privacy om te zonnen, te baden of privé feestjes te geven. 

De woningen zijn gelijkvloers, waardoor er een grote indelingsvrijheid ontstaat.  Alle hoofdruimtes in de woning zijn gericht op de binnentuin. Alle woningen hebben ook een grote pui met uitzicht op het landschap.

De gemeenschappelijkheid maakt lang gekoesterde dromen werkelijkheid. Paardenliefhebbers delen weiland, bak en stal. Hobbyboeren kunnen op vakantie terwijl de buren hun hangbuikzwijn of kippen verzorgen. Muzikanten kunnen spelen in een gemeenschappelijke uitvoering- en repeteerruimte.

Voor de woningen is een eenvoudige en flexibele bouwmethode aangehouden. Het dragende skelet is opgebouwd uit koudgewalste staalprofielen; een efficiënte bouwmethode ontleend aan loods- en schurenbouw. 

prijsvraaginzending: Eervolle vermelding prijsvraag  'Nieuw Tij'

opdrachtgever: CBK Stichting Het Zeeuwse Gezicht 

team: Laura Weeber, Sven Butteling

2006